gebouw-smeets-gijbels

Liefdesgeluk op Facebook haalt alimentatie onderuit

Publicationdate: 08 January 2016

Bron: Metro
Lonneke Timmermans

Op Facebook een kiekje delen van het uitlaten van de hond van je nieuwe vlam? Of een filmpje het web op slingeren waarin je nieuwe partner langs de zijlijn van het voetbalveld jouw kinderen aanmoedigt? Dat kan je duur komen te staan.

Berichten die verspreid zijn via social media worden steeds vaker aangedragen als bewijs in de strijd van een ex-partner om van de partneralimentatie af te komen. Dat stelt advocaat Lonneke Timmermans van advocatenkantoor SmeetsGijbels.

Nieuwe liefde

Wanneer iemand namelijk kan bewijzen dat zijn of haar ex een nieuwe liefde heeft en hiermee samenwoont, dan kan de alimentatieplicht vervallen. „Een berichtje als: ‘Lekker koffiegedronken met mijn lief’, is geldend bewijs van het bestaan van een nieuwe relatie”, zegt Timmermans. „En ook de Facebookstatus: ‘heeft een relatie met...’, is glashelder bewijs, waar geen speld tussen te krijgen is.”

Daarnaast moet de ex-partner die niet langer de knip wil trekken, ook bewijzen dat het nieuwe paar een ‘gemeenschappelijk huishouden voert’ en dat er sprake is van ‘wederzijdse verzorging’. „En dat is vaak lastig”, zegt Timmermans. „Meestal is het de vrouw die de alimentatie ontvangt en zolang zij zegt dat ze wel samenwoont met iemand, maar helemaal voor zichzelf zorgt en alle financiën gescheiden houdt, dan blijft zij recht houden op alimentatie. En dat gebeurt erg vaak.”

Sociale media

Een privédetective kan dan worden ingeschakeld voor het verzamelen van bewijsmateriaal. Maar volgens Timmermans zijn social media-berichten ook steeds vaker bewijs voor deze laatste twee punten. „Als die ex-vrouw bijvoorbeeld de hond uitlaat van haar nieuwe vriend, of haar vriend brengt haar kinderen naar school kan je spreken van ‘wederzijdse verzorging’. Als daar berichten of foto’s van zijn op sociale media, heb je bewijs. Natuurlijk niet na één berichtje, maar een hele Facebooktijdlijn vol helpt zeker.”

Rechter

Zo oordeelde afgelopen zomer het gerechtshof in Amsterdam op basis van Facebookposts van een vrouw dat zij niet langer recht had op partneralimentatie. De vrouw woonde samen met haar nieuwe vriend, maar beweerde een kamer in zijn huis te huren. Volgens het hof bleek uit de lieftallige berichtjes van de vrouw over haar nieuwe vriend wel degelijk dat zij met hem samenwoonde, zij elkaar verzorgden en een gemeenschappelijke huishouding voerden.

Volgens Timmermans komt het meestal niet tot een rechtszaak en is een map vol bewijzen in combinatie met een brief van een advocaat vaak al genoeg om met instemming van de ex-partner de alimentatie te kunnen stoppen.

       

SmeetsGijbels Amsterdam

PO Box 78067
1070 LP Amsterdam
Jacob Obrechtstraat 70
1071 KP Amsterdam
T +31 (0)20 574 77 22
F +31 (0)20 574 77 33
info@smeetsgijbels.com

SmeetsGijbels Rotterdam

PO Box 1629
3000 BP Rotterdam
Westersingel 84
3015 LC Rotterdam
T +31 (0)10 266 66 66
F +31 (0)10 266 66 55
E info@smeetsgijbels.com

logo fas
logo voh
logo iafl
logo mfi
logo kidsrights