gebouw-smeets-gijbels

Selfie met nieuwe liefde op Facebook? Zeg maar dag tegen je alimentatie

Publicationdate: 06 January 2016

Bron: EditieNL
Lonneke Timmermans

Op Facebook een kiekje delen van romantisch tv-kijken met je nieuwe liefde of een filmpje van het uitlaten van de hond van je nieuwe vlam? Dat kan je duur komen te staan als je partneralimentatie krijgt.

Berichten die op social media worden gezet, zijn steeds vaker het bewijs in rechtszaken over partneralimentatie. Als je ex niet meer wil betalen, kan een foto met je nieuwe liefde zomaar het bewijs zijn om niet te betalen, zegt advocaat Lonneke Timmermans.

Digitale paparazzi

Dat zit zo: je mag best een nieuwe relatie hebben als je partneralimentatie krijgt, maar zodra je gaat samenwonen, heb je daar geen recht meer op. Foto's en filmpjes op Facebook, Twitter en Instagram kunnen bewijzen dat je echt je leven deelt met je nieuwe vlam.

Docent Nieuwe Media Reinder Rustema van de Universiteit van Amsterdam zegt dat dankzij dit soort foto's de 'digitale paparazzi' op de loer liggen. "Het gaat om iemand met een groot financieel belang, je ex-partner. Er zijn genoeg mensen die dit ervoor over hebben om geen alimentatie meer te betalen."

Binnenkijken

Het kan voor een ex-partner ook lonen om iemand in te huren die onderzoek doet. Privédetective Nico van den Dries ziet steeds meer zaken waar berichten op Facebook en Twitter als bewijs dienen. "Dat is echt iets van de laatste jaren. We hebben twee of drie van dit soort zaken per maand."

Van den Dries zegt dat hij niet met een gleufhoed en een telelens in de bosjes ligt, maar observaties zijn wel onderdeel van zijn werk. "Als we voor de deur staan, kunnen we niet zien wat er in een huis gebeurt. Dankzij een post op Facebook of Twitter kunnen we dat wel", legt hij uit. "Vroeger was het lastiger aan te tonen dat je samenwoont, nu is dat makkelijker."

'Deel alleen met vrienden'

Wat kun je dan doen om te voorkomen dat je ex-partner het ontdekt? De tip van Van den Dries: niets op social media zetten. "Maar dat is natuurlijk niet haalbaar in deze tijd", voegt hij er direct aan toe.

Wat je wel kunt doen, is je Facebook dichttimmeren. "Als je dan dat soort foto's of berichten op social media wilt zetten, doe dat dan alleen naar een beperkte groep die je goed screent." Ook belangrijk: zorg ook dat je nieuwe partner niet per ongeluk iets laat uitlekken. Van den Dries: "Dat zien we vaak: dat de ex-partner alles goed heeft afgesloten, maar zijn of haar nieuwe vriend niet."

Relatiestatus: samenwonend

Het bewijs dat privédetectives aanleveren telt gewoon in de rechtszaal. Berichten op sociale media versterken dat alleen maar. "De rechter weegt alle factoren af. Ons rapport is rechtsgeldig en in veel gevallen bevestigen posts op Facebook juist wat we melden."

Er zijn volgens Van den Dries ook mensen die simpelweg de relatiestatus op Facebook aanpassen. "Dat is een beetje dom. Alle bewijs telt mee."

       

SmeetsGijbels Amsterdam

PO Box 78067
1070 LP Amsterdam
Jacob Obrechtstraat 70
1071 KP Amsterdam
T +31 (0)20 574 77 22
F +31 (0)20 574 77 33
info@smeetsgijbels.com

SmeetsGijbels Rotterdam

PO Box 1629
3000 BP Rotterdam
Westersingel 84
3015 LC Rotterdam
T +31 (0)10 266 66 66
F +31 (0)10 266 66 55
E info@smeetsgijbels.com

logo fas
logo voh
logo iafl
logo mfi
logo kidsrights