Petra G. Knoppers

Partner

Advocaat
Nalatenschapsmediator

Petra G. Knoppers

Petra Knoppers is een gerenommeerde advocaat, gespecialiseerd in het erfrecht. Binnen het team van SmeetsGijbels houdt zij zich bezig met de belangenbehartiging in alle soorten erfrechtkwesties. Petra verzorgt een correcte en doortastende afwikkeling van zaken met bijzondere aandacht voor de vertrouwensband met haar cliënten. Door snel te schakelen tussen menselijke, zakelijke en juridische aspecten is Petra een steun en toeverlaat in bijzonder complexe erfrechtzaken. In samenwerking met nalatenschapsmediator Lonneke Timmermans begeleidt zij daarnaast als erfrechtspecialist cliënten in ingewikkelde nalatenschapsmediations.

Petra voltooide haar studie Nederlands recht in 2006 aan de Universiteit te Utrecht. Direct na haar studie begon Petra haar loopbaan bij CMS Derks Star Busmann in Utrecht, waar zij startte in de personen- en familierecht praktijk en zich vervolgens specialiseerde in het erfrecht en een advies- en procespraktijk op het gebied van erfrecht en procesrecht opzette. In 2016 deed Petra haar intrede bij SmeetsGijbels, waar zij de erfrechtpraktijk verder heeft uitgebouwd. Sinds 1 juli 2018 is zij partner/aandeelhouder van SmeetsGijbels.

Petra is actief betrokken bij verscheidene aan het erfrecht verbonden organisaties. Zo heeft zij een bestuursfunctie bij de Stichting tot Behoud der Notariële Wetenschap, is zij lid van de Raad van Advies van de Nederlandse Organisatie Voor Executeurs (NOVEX, waar zij eerder in het bestuur zat) en is zij lid van de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland (VEAN). Zij maakt voorts deel uit van de Werkgroep Erfrecht van de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS).

Petra publiceert regelmatig in juridisch- en wetenschappelijke tijdschriften en is als redactielid en auteur verbonden aan diverse juridische tijdschriften en boeken waaronder Tijdschrift Erfrecht.

Petra doceert binnen haar rechtsgebied als hoofddocent van de Grotius Specialisatieopleiding Erfrecht, is gastdocent aan de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen, doceert onder meer bij SSR Studiecentrum Rechtspleging, NOVEX, SDU, vFAS, Academie voor de Rechtspraktijk, Centrum Permanente Educatie en geeft vele inhouse cursussen.

Sinds oktober 2017 is Petra rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Rotterdam, waar zij zaken op het gebied van erfrecht behandelt. In november 2023 is Petra beëdigd tot raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Petra Knoppers heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten het volgende hoofdrechtsgebied geregistreerd:

  • Erfrecht

Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op dit geregistreerd hoofdrechtsgebied.

« Terug naar alle advocaten