Tim-Backx

Partner

Advocaat
vFAS advocaat-mediator
Overlegscheidingsadvocaat

Tim Backx

Tim Backx is een gerespecteerde familierechtadvocaat, scheidingsmediator en overlegscheidingsadvocaat. In zijn praktijk staat Tim onder meer ondernemers (dga’s), vermogende particulieren, expats, topsporters en artiesten bij in complexe echtscheidingen en daarmee gerelateerde kwesties zoals de vermogensrechtelijke afwikkeling van het huwelijk of de samenleving, alimentatie en zorgregelingen. Zijn expertise is voornamelijk gelegen op het gebied van het huwelijksvermogensrecht, zowel nationaal als internationaal, en met een scherp oog voor de juridisch relevante details. Tim heeft een advies- en procespraktijk, waarin hij tevens second opinions aan cliënten en collega’s verstrekt. Hij spreekt bovendien vloeiend Engels.

Tim is met regelmaat klankbord voor financials en family offices voor familierechtelijke kwesties. In dat kader adviseert hij cliënten en adviseurs in binnen- en buitenland over het opstellen dan wel aanpassen van Nederlandse huwelijkse voorwaarden en testamenten (estate planning), waar mogelijk in nauwe samenwerking met de erfrechtspecialisten binnen SmeetsGijbels. Juist door zijn jarenlange ervaring als echtscheidingsadvocaat beschikt Tim over de kennis om cliënten voorafgaand of tijdens het huwelijk te adviseren over eventuele benodigde aanpassingen van huwelijkse voorwaarden of samenlevingsovereenkomsten om problemen in de toekomst te voorkomen. Over dat onderwerp (premarital mediation) doceert hij ook aan advocaten, notarissen en fiscalisten.

Tim zoekt waar mogelijk de oplossing van het geschil buiten de rechter om in de vorm van overleg met de andere advocaat, een overlegscheiding of als mediator. Hij staat erom bekend voor zijn cliënten het verschil te willen maken, hun zorgen uit handen te nemen en een luisterend oor te bieden in een voor hen emotioneel beladen periode en zo te komen tot een voor hen op maat gesneden duurzame oplossing, zodat de client ook echt vooruit kan. Daar haalt hij zijn motivatie en drive vandaan. Tim heeft een directe en pragmatische aanpak, zodat de client altijd weet waar hij of zij aan toe is.

Tim is in 2010 cum laude afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht en al in 2009 – tijdens zijn studie – begonnen bij Banning Advocaten op de familierechtsectie, op welk gebied hij zich in de jaren daarna volledig heeft gespecialiseerd als echtscheidingsadvocaat, (premarital) mediator en overlegscheidingsadvocaat. Sinds 1 september 2023 is Tim verbonden aan en partner/aandeelhouder bij SmeetsGijbels van waaruit hij zijn familierechtpraktijk voortzet.

Tim is lid van zowel de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) als van de Vereniging van Collaborative Professionals (VvCP). Voorts maakt Tim al jaren deel uit van de wetgevingsadviescommissie Familierecht van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Hij publiceert geregeld in wetenschappelijke tijdschriften en is vaste bewerker van Rechtspraak Familierecht (RFR). Binnen zijn vakgebied doceert Tim op het gebied van het huwelijksvermogensrecht onder meer in het kader van de opleiding tot premarital mediation. Daarnaast is hij vaste auteur van de Kluwer Modellen voor de Rechtspraktijk voor wat betreft de modellen die betrekking hebben op het familierecht. Tim is tevens een trots lid van Round Table The Netherlands.

Tim Backx heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende hoofd- (en sub-) rechtsgebieden geregistreerd:

  • Personen- en Familierecht (Collaborative divorce, echtscheidingen, alimentatiezaken, omgangsregelingen, mediation, ouderschap en erkenning)

Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op dit geregistreerd hoofdrechtsgebied.

« Terug naar alle advocaten