Counsel
Adviseur

Prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck

Fons Stollenwerck is sinds jaar en dag gespecialiseerd in het personen- en familierecht (in het bijzonder het huwelijksvermogensrecht), het erfrecht en het notarieel tuchtrecht. Fons heeft notarieel en Nederlands recht gestudeerd, evenals belastingrecht.

Hij is gepromoveerd op een erfrechtelijk onderwerp “Het fideï-commis de residuo”. Fons is jarenlang wetenschappelijk medewerker geweest van Prof. dr. E.A.A. Luijten aan de toenmalige Katholieke Universiteit (thans Radboud Universiteit) te Nijmegen. Na een aantal jaren werkzaam geweest te zijn als kandidaat-notaris op het kantoor van de voorzitter van de Commissie Erfrecht van de KNB (notaris W. Heuff te Arnhem), stapte hij over naar het Gerechtshof Arnhem (Belastingkamer). Vervolgens werd hij rechter in de rechtbank Arnhem. In 1993 werd hij partner bij Dirkzwager Advocaten en Notarissen te Nijmegen, in welk jaar hij raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof te ’s-Hertogenbosch werd. In 1995 werd Fons partner bij het huidige AKD en notaris te Dordrecht en per 2001 notaris te Rotterdam. In 2010 verliet Fons de notariële praktijk en werd hij raadsheer in het Gerechtshof Den Haag. Fons was toen ook al enige jaren raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Amsterdam (Notariskamer). Per 1 februari 2020 is hij gedefungeerd als vast lid van de rechtspraak. Sindsdien is Fons counsel bij SmeetsGijbels.

Fons is emeritus hoogleraar Estate Planning aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, hoofddocent EPN/Grotius opleidingen, lid van de Wetenschappelijke Advies Raad (WAR) van de specialistenvereniging Estate Planners in het Notariaat (EPN), hoofdredacteur Fiscaal Tijdschrift Vermogen (ftV), docent opleidingsinstituut Rechterlijke Macht (SSR), hoofdredacteur Compendium Echtscheiding (SDU), (mede)auteur diverse handboeken en compendia, tot 1 januari 2020 voorzitter van het bestuur van de Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap en van het Pitlo-Fonds. Fons is docent bij diverse juridische opleidingsinstituten. Hij geeft regelmatig lezingen en heeft een aanzienlijk aantal publicaties op zijn naam staan. Hij publiceert en annoteert nog regelmatig. Hij is bestuurder van een aantal Goed-Doel-instellingen.

Fons is binnen SmeetsGijbels betrokken bij de erfrechtsectie en adviseert cliënten en kantoorgenoten over uiteenlopende huwelijksvermogensrechtelijke en erfrechtelijke kwesties. Daarnaast heeft het notarieel tuchtrecht zijn bijzondere belangstelling.

« Terug naar alle advocaten