Daten na de scheiding

De inkt op de scheidingsakte is nog niet droog of Tinder en Happn zijn al geïnstalleerd. Dat is tenminste het ongeduld wat ik meestal zie, zowel in mijn praktijk als om mij heen. De stofwolk is nog niet neergedaald of we zijn al weer druk aan het swipen op de diverse dating apps. Wie weet zit ergens in dat schermpje de prins of prinses op het witte paard verborgen. Maar, spoiler alert: die nieuwe droomrelatie vind je er niet. Of nog niet. Hoe dan wel? Onderstaand vijf tips om het daten na je scheiding wél tot een succes te maken.

1. Ruim je troep op

Na weken van chatten, appen of bellen heb je de stoute schoenen aangetrokken: je hebt een date. Je gaat uit eten in een leuk restaurant of drinkt eerst ergens een wijntje, en voordat je het weet, hoor je jezelf praten. Over je ex, wat er allemaal fout is gegaan en vooral: wat hij fout heeft gedaan. Nee, je hebt het allemaal verwerkt hoor, je hebt het een plekje gegeven. Niet dus.

2. Bezin eer ge begint

Ja, ik weet het: deze spreuk kan zo op een tegeltje. Maar laten we eerlijk zijn, het is raak en waar. Zet eens een stap opzij en vraag jezelf af: ben ik al toe aan een nieuwe relatie? Ervaren relatietherapeuten denken dat je er pas aan toe bent wanneer je:

  • Je bewust bent van de problemen die je scheiding hebben veroorzaakt en jouw bijdrage daaraan;
  • Je kunt praten over je scheiding op een objectieve manier en het verleden zowel door jouw ogen als die van je ex kunt bekijken;
  • Je over je scheiding kunt praten zonder ontkenning, verwijten, wrok of andere emoties.

Pas als je dat kunt, ben je er écht klaar voor.

3. Werk aan jezelf

Vooruit dan, nog een tegeltjeswijsheid: je moet eerst van jezelf houden, om van anderen te kunnen houden. Of je nou zelf degene was die de scheiding initieerde of je ex-partner, makkelijk is het nooit. Je wordt op jezelf teruggeworpen, je moet je eigen leven weer gestalte geven en je toekomstbeeld bijstellen. Dat gaat met vallen en opstaan. Zorg dat je het eerst zelf weer leuk hebt, zodat je leven zonder een partner ook leuk en bevredigend is. Dat geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen en zelfvertrouwen heb je nodig om een gezonde, nieuwe relatie aan te gaan. Schroom niet om hulp te zoeken bij het werken aan jezelf. Een therapeute of een coach kan het verschil maken. Echt, je wordt er een leuker mens van.

4. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat ook

De datingwereld is opportunistisch; je hoort hilarische verhalen. Natuurlijk kunnen we er hard om lachen, maar man, oh man; wat zijn er toch foute kerels. ‘Het onvoorziene leed dat narcisme heet’, zegt een vriendin van mij altijd. Ze zag al heel wat mannen voorbijkomen die zich voorstelden als de prins op het witte paard. Maar juist dan is er van alles mis. Blijkt ie stiekem toch getrouwd te zijn, gokverslaafd of een enorme player met in elk stadje een schatje. Het advies van deze ervaren vriendin: vertrouw altijd op je onderbuikgevoel. Vooral als je net begint met daten, ben je kwetsbaar. Laat anderen daar geen misbruik van maken.

5. Zijn er kinderen in het spel? Alles wat ik heb gezegd, maar dan x10.

Wanneer je kinderen hebt, weegt alles wat ik heb gezegd nog veel zwaarder. Kinderen vragen niet om een nieuwe partner voor hun vader of moeder. Integendeel, vaak is het ingewikkeld vanwege de loyaliteit die ze voelen voor papa en mama. Dus: ga lekker daten, doe je ding, leef zoals je zelf wilt. Maar doe het vooral op de dagen dat de kinderen er niet zijn. En stel je nieuwe partner pas voor als je echt heel, heel zeker bent van de relatie. Vooruit, mijn laatste tegeltje: geduld is een schone zaak.

Wendy van der Stroom – Willemsen

 

Publicatie: Column in Classy, editie 34

« Terug naar nieuwsoverzicht